maandag 26 januari 2015

Sociaal (Sic!) leenstelsel

Het sociaal leenstelsel is goedgekeurd door de eerste kamer. Het verzet en de argumenten tegen het sociaal leenstelsel klinken op vele plaatsen. Is het dan echt zo erg als men beweert?

Ik ben docent, en als we de minister en staatssecretaris moeten geloven dan heeft ons onderwijs niet simpelweg docenten nodig, maar excellente docenten., docenten die meer weten, verder kijken, kunnen stimuleren, enthousiasmeren, etc. Waar denken onze minister en staatssecretaris dat die docenten vandaan komen. Direct via de kortst mogelijke weg van de lerarenopleiding?
Nee dus! Docenten met echte meerwaarde nemen een breed scala aan kennis en ervaringen mee de klas in en die kennis en ervaringen moeten ergens vandaan komen. Er moet dus uit een grote vijver gevist worden om voldoende vissen die groot genoeg zijn te vangen. Vanuit dat perspectief alleen al is het niet verstandig om de toegang tot onderwijs te beperken.

`Ho, wacht even`, hoor ik u denken. Dit is toch een wet die de financiering van hbo en universitaire studies alleen maar verandert. Er wordt toch niemand de toegang tot onderwijs ontnomen. De minister heeft immers na laten rekenen dat het allemaal erg meevalt. `Het aantal mensen dat vanwege financiƫle onzekerheid er vanaf zal zien om een lening te nemen om te kunnen studeren zal heel erg meevallen`, zegt de minister. Maar hoe zit het dan? Verwacht de minister dan dat evenveel kinderen van welgestelde ouders als van niet welgestelde ouders af zullen zien van een hbo of universitaire studie?

Nederland gaat er prat op een kenniseconomie te zijn. Dit betekent dat een zo hoog mogelijk opleidingsniveau van de bevolking een economische noodzaak is en dat toegang tot onderwijs onafhankelijk van inkomen moet zijn. We weten namelijk niet of onze toekomstige toponderzoekers en topingenieurs uit een bovenmodaal- of bijstandsgezin zullen komen.

Daar heb je dan als excellente docent die kleine Einstein op allerlei manieren gestimuleerd omdat de staatssecretaris het belangrijk vindt dat talenten uitgedaagd worden. En dan besluit de kleine Einstein, helemaal begrijpelijk, dat hij geen zin heeft zich zo diep in de schulden te steken. Een bedrag dat de minister overigens, volgens haar eigen woorden, niet herkent. Nee. nogal wiedes, met een ministersbezoldiging herken je dat soort bedragen niet als problematisch.

Mijn voorstel is om de nieuwe regeling voortaan bij de meer toepasselijke naam zullen noemen: het feodale leenstelsel. Het stelsel dat best wel eerlijk lijkt als je rijke ouders hebt. En laten we niet vergeten dat de excellente docenten die nodig zouden zijn zich graag in de schulden zullen steken om vervolgens onderbetaald te worden, want u dacht toch niet dat je als je rijke ouders hebt voor de klas gaat staan? Natuurlijk niet, dat is voor het schorriemorrie dat nu gelukkig minder de plekken bij geneeskunde, rechten, bestuurskunde, etc. in beslag zal nemen.

Ik hoor Joep het nog zeggen: "Lenen, lenen, betalen, betalen, lenen, lenen, betalen, betalen".

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen