vrijdag 6 maart 2015

Register

Heeft u wel eens van het lerarenregister gehoord? Dat moet het beroepsregister worden voor docenten. Net zo iets als het BIG-register voor artsen, apothekers, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen.
Alleen als ze in het BIG-register vermeld staan mogen ze de beschermde titels gebruiken en mogen zij zgn. voorbehouden handelingen uitvoeren.

Dat klinkt natuurlijk goed, zo'n lerarenregister. Dan mogen alleen geregistreerde leraren zichzelf leraar noemen en zijn hoog risico handelingen en beslissingen over onderwijs voorbehouden aan deze geregistreerde leraren.

Maar, is dat wel wat de bedoeling is van het lerarenregister? Als we kijken naar de informatie die door registerleraar.nl zelf dan vinden we het volgende : "met een inschrijving in het register kunt u de buitenwereld laten zien dat u bevoegd bent om voor de klas te staan". Maar dat kon ik zonder dat register ook al; mijn werkgevers hebben tot nu toe altijd om een bewijs van mijn bevoegdheid gevraagd en gekregen. Op dit gebied voegt het register dus niks toe. Gelukkig is het register, volgens eigen zeggen ook voor het volgende : "Ook kunt u aangeven wat u heeft gedaan en momenteel doet om uw onderwijspraktijk up-to-date te houden."

Professionele ontwikkeling is erg belangrijk. Maar dan blijft dus de belangrijke vraag waarom dit bij leraren dan officieel geregistreerd moet worden. Ik ben bang dat de praktijk gaat zijn dat leraren die al goed bezig zijn met hun professionele ontwikkeling daar ook mee doorgaan ongeacht de aanwezigheid van een register, terwijl leraren die niet goed bezig zijn met hun professionele ontwikkeling vervolgens het minimaal aantal cursussen inclusief lunch en kroketten gaan volgen om aan de eisen van het register te voldoen. We leren niet voor het leven, maar voor het register. Ik denk zelf dat men bij menig onderwijscursussenbureautje de kassa al hoort rinkelen.

Wat kan dan het motief zijn om zo'n register verplicht te willen stellen? Als we de media en de politiek moet geloven dan gaat het niet goed met het onderwijs. Leraren die niet kunnen spellen, lessen die door onbevoegde of onderbevoegde docenten gegeven worden. Leerlingen die niks meer kunnen. Dramatisch is het Nederlandse onderwijs. Als u dat dacht dan moet ik u helaas teleurstellen. Het valt best wel mee, maar belangrijker nog is de vraag of het instellen van het lerarenregister de problemen in het onderwijs op gaat lossen.

Er zijn een aantal problemen in het onderwijs, maar van de meeste van die problemen denk ik dat het onredelijk is om de leraren de schuld te geven van die problemen. Is het de schuld van leraren dat men buiten het onderwijs meer kan verdienen met hetzelfde opleidingsniveau? Is het de schuld van de leraren dat er steeds meer opvoedkundige taken naar de leraren toe verschuiven? Is het de schuld van leraren dat er bij de financiering van onderwijs een perverse prikkel om "goedkopere" leraren in te huren mogelijk is? Is het de schuld van de leraren dat politiek en media met dedain over leraren en onderwijs praten? Is het de schuld van de leraar dat aandacht verdeeld moet worden over een grotere klas met meer leerlingen die extra zorg vereisen?

Er zijn genoeg problemen in het onderwijs, maar welke problemen worden er eigenlijk opgelost door het invoeren van het lerarenregister? Ja, we kunnen dan zien wie er in het register staat en dus bevoegd is. Is daar echt zo'n register voor nodig? Of is het een half rookgordijn? Iedereen kan kijken of een leraar bevoegd is, er is dus volledige openheid waarbij we gewoon door kunnen gaan zoals altijd. Als ouders het niet vertrouwen kunnen ze altijd in het register controleren of die leraar wel bevoegd is. De ouders als uitvoerend orgaan bij de wantrouwen naar leraren toe. Kortom, business as usual en de leraar heeft het gedaan.

Het lerarenregister is dus een oplossing die bedoeld is als publiciteit. Gebruikmakend van het heersende dedain ten aanzien van leraren wordt voor een heleboel problemen in het onderwijs de zwarte piet bij de leraren gelegd. Een briljante zet, want als je als leraar tegen het lerarenregister bent dan suggereert dat op zijn minst dat je tegen kwaliteitsbewaking bij leraren bent, dat je tegen  verbetering van het onderwijs bent en dat jij wel een van de incompetente lange-vakantie-genietende klaplopers in het onderwijs zult zijn.

Dat er iets mis is met het register is ook op andere manieren te zien. Leraren lopen niet massaal warm voor het register. Met behulp van geschenkjes en gadgets moeten leraren overgehaald worden om zich alsjeblieft toch maar te registreren. Als je je registreert krijg je een extra accu voor je smartphone. Ik heb van mijn moeder geleerd geen snoepjes aan te nemen van vreemden!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen