woensdag 18 maart 2015

Smeden en polijsten

Wat is de overeenkomst tussen het smeden van een katana, een Japans zwaard, en lesgeven? In eerste instantie zou men geneigd zijn om te zeggen dat er geen overeenkomst is, maar dat is slechts schijn.
Bij het smeden van een katana zijn er een aantal aspecten die traditioneel als erg belangrijk worden gezien.
Bij het smeden worden de stappen van Tanren (smeden en polijsten) doorlopen:

 1. De smid smeedt het metaal. Bijna eindeloos wordt het metaal gevouwen om vervolgens weer uitgesmeed te worden. Dit proces gaat door tot het materiaal de juiste samenstelling heeft gekregen. Zolang het materiaal nog niet de juiste samenstelling heeft wordt het vouwen en uitsmeden herhaald. 
 2. Als het zwaard zijn vorm/karakter heeft gekregen begint het polijsten, een lang en zorgvuldig proces waarbij de vorm van het zwaard verfijnd en bijgehouden wordt. Dit proces is belangrijk bij het maken van het zwaard maar zal door de bezitter bijgehouden moeten worden.
In de schepping van een zwaard zijn daarom de volgende eigenschappen heel belangrijk in dit proces:
 1. Geduld. Er is tijd voor nodig om een goed zwaard te smeden. Voor herhaling tot het resultaat goed is heeft men tijd nodig.
 2. Volharding. Het is pas goed als het goed is. Er zijn geen "short cuts".
 3. Herhaling. Verbetering zit in het telkens weer herhalen van de vorm tot de gewenste vorm is bereikt.
 4. Tegenslag, Niets gaat als gepland. Zie tegenslag als een noodzakelijke voorwaarde om tot een goed eindresultaat te komen.
Nu klinkt dit allemaal leuk en aardig, maar hoe verhoudt zich dat tot het lesgeven?
Voor leren zijn ook eigenlijk dezelfde eigenschappen belangrijk. Niet alleen als leraar, maar ook als leraar.

 1. Leerlingen heb geduld nodig om te leren. Leraren hebben geduld nodig om leerlingen iets te leren.
 2. Leerlingen moeten volhouden. Onderweg is nog niemand op de eindbestemming. Hetzelfde geldt voor leraren. Het is zinloos te verwachten dat alles meteen afgerond is. Leerlingen hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen
 3. Leerlingen moeten herhalen. Leerlingen moeten de nieuwe idee├źn en concepten die ze geleerd hebben testen en onderzoeken totdat deze als vanzelf gebruikt kunnen worden. Leraren moeten herhalen. Herhalen tot het materiaal de juiste samenstelling heeft, of het nu ijzer is of een leerling.
 4. Als alles goed gaat is er geen reden om verder te polijsten/leren. Tegenslag, missconcepten en dwalingen zijn nodig om uiteindelijk het ware pad te herkennen.
Smeden en polijsten, Tanren. Als we dit uitdrukken op een manier die meer gebruikelijk is in het onderwijs dan krijgen we de volgende eigenschappen/voorwaarden:
 1. Motivatie
 2. Spontaniteit
 3. Continuïteit
 4. Regelmaat
 5. Planning
 6. Bedrevenheid
 7. Menselijkheid
Het smeden en polijsten van leerlingen. 
Tanren als voortdurend proces. 
Wie dacht er dat een leven lang leren een nieuw idee is?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen