dinsdag 23 juni 2015

Waarom wiskunde?

Een belangrijke vraag die een hoop mensen stellen is de vraag: waarom leren we wiskunde? Ik verbaas me dan regelmatig over de antwoorden die gegeven worden. Wiskunde zou heel nuttig zijn, en tegenstanders van deze stelling komen dan ook standaard met de vraag wanneer zij een goniometrische functie of een integraal nodig gaan hebben in hun dagelijks leven. Voor een grote groep mensen zal het antwoord hierop zijn : nooit. Dat is trouwens voor middeleeuwse literatuur, Franse werkwoordsvervoeging of kunstgeschiedenis niet anders, hoewel hier de vraag toch aanzienlijk minder gesteld wordt.

Wiskunde is nuttig en vindt op een heleboel plaatsen toepassingen. Zonder wiskunde geen televisie, geen computers, geen pinpas en/of pinautomaten. En dat zijn nog maar een paar voorbeeldjes. En ja, wiskunde is nuttig en noodzakelijk bij allerlei opleidingen en beroepen, maar niet iedereen gaat die opleidingen en/of beroepen doen. Waarom moet iedereen dan wiskunde doen op de middelbare school, want het is zo moeilijk?

Daar ligt volgens mij het antwoord. We doen op de middelbare school wiskunde juist omdat het moeilijk is. Om te leren context onafhankelijk te redeneren. Denken, denken en het ontdekken van samenhangen zonder verdere context. Juist omdat het moeilijk is, want moeilijke problemen oplossen zorgen bij het nog groeiende brein van adolescenten voor de aanleg van neurale banen. Volgen professor Crone is op de functioneel MRI te zien dat de activiteit in de hersenen bij moeilijke activiteiten groter is en tot meer ontwikkeling van de hersenen leidt dan bij makkelijke activiteiten.

Het doel van wiskunde is dus dat het moeilijk is en, omdat het om een zuivere vorm van denken en redeneren gaat, staat dat dus ver van de nuttige realiteit. Het gaat om de ontwikkeling van het brein. Je wordt dus slimmer van wiskunde, tenminste als je het zo goed mogelijk doet. Op veel plaatsen worden mensen met wiskundige scholing/training gezien als waardevol, niet alleen maar vanwege hun wiskundige kennis, maar ook vanwege het niveau van creativiteit dat deze mensen vaak bezitten.

Een rare tegenstelling: de mensen die zich bekwaamd hebben in een onderwerp wat omschreven wordt als nutteloos, nodeloos moeilijk, a-creatief en geestdodend worden geroemd om hun slimheid, nut en creativiteit.

Dus wiskunde is nuttig op school, maar op een veel fundamenteler niveau dan heel veel mensen denken. En ja, als het moeilijk wordt is opgeven natuurlijk altijd makkelijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen