zaterdag 7 november 2015

Lekker belangrijk

En toen was daar de Nationale Schoolleiders Top, op twitter liefkozend gepromoot met de hashtag #NST15. Dat het bij docenten een bijeenkomst heet, maar bij schoolleiders meteen gepromoveerd wordt tot een Top, ach, het beestje moet toch een naam hebben.

Maar wat wordt er dan zoal gezegd?
Ok, daar lijkt nog niet zoveel mis mee, behalve dat hier al gesuggereerd wordt dat succes van een school afhangt van de schoolleider.

Wat nog meer?

Say what? Ik zal het nog eens langzaam zeggen:"Schoolleiders zijn de belangrijkste mensen van ons land." Niet de groenteboer, niet de politieagent, niet de politicus en al helemaal niet al die mensen die in het onderwijs werken, maar niet luisteren naar de titel schoolleider.

Nu ben ik misschien heel erg ouderwets, maar volgens mij vindt het primair proces in het onderwijs plaats in de klas. Daar werken docenten, maar ook anderen zoals klassenassistenten en toa's, met kinderen, om die kinderen wat te leren. Alles wat daar verder nog bijkomt, heeft als doel dat proces, dat leren in het klaslokaal, te faciliteren. Eigenlijk is het heel simpel, als je de mensen die direct met de leerlingen werken weghaalt uit een school dan blijft er geen school over. Zonder schoolleider gaan in de meeste gevallen de lessen gewoon door.

Ik wil niet zeggen dat schoolleiders onbelangrijk werk doen, zeker niet. Het mogelijk maken van lessen is belangrijk. In mijn visie is een schoolleider echter pas echt belangrijk, als belangrijk zijn verdwenen is. Een goede schoolleider is er voor de docenten, om samen te zorgen voor goed onderwijs. Een goede schoolleider is dienstbaar en behulpzaam. Een goede schoolleider vraagt waar ie een docent mee kan helpen.

Er zijn schoolleiders die dat begrijpen. Op een vorige school van mijn dochter wist de directeur de namen van alle kinderen en wist de directeur welke ouders bij welk kind horen. Diezelfde directeur viel in voor collegae als het nodig was of schonk koffie in bij de voorstelling van de kinderen.

Helaas moet ik ook melden dat er een heleboel schoolleiders zijn die dat niet begrijpen, die zich volledig herkennen in de woorden van de minister president en die maandag dat suffe volk van de werkvloer weer eens duidelijk zal laten weten hoe het moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen