dinsdag 14 november 2017

Wiskundige DenkActiviteiten

Ik heb een hekel aan wiskundige denkactiviteiten. Nee, niet aan de activiteit, maar aan de naam: "Wis-kun-di-ge Denk-ac-ti-vi-tei-ten." Er spreekt voor mij een soort accepteren van disrespect t.a.v. wiskunde en wiskundeonderwijs uit. Alsof we normaalgesproken alleen maar wiskundige activiteiten doen waarbij we niet denken. Alsof wiskunde zonder denken ├╝berhaupt mogelijk zou zijn. Alsof de essentie van wiskunde het aanleren van een algoritme waarmee je problemen kunt oplossen, is.

Ik hou van wiskundige denkactiviteiten. Nee, niet de naam, maar de activiteit. Ik geef zelf de voorkeur aan de volgende benamingen: Puzzeltje, breinbreker, raadsel, maar boven al uitdaging.

Wiskunde is te vaak een niet begrepen onderwerp, een niet begrepen activiteit. Wiskunde is eng en wiskunde is vooral heel erg moeilijk. En wie gelijk probeert om een recent wiskundeartikel te lezen zal daarbij grote problemen ondervinden, maar hetzelfde geldt voor het zonder oefening spelen van de fagot in een toporkest of het onvoorbereid meedoen aan de wk darts.

Maar net als je kunt leren om fagot te spelen of om te darten, kun je ook leren om wiskunde te bedrijven. Niet iedereen zal een topdarter worden en op dezelfde manier zal ook niet iedereen een topwiskundige worden. Maar dat betekent nog niet dat je hoeft te stoppen.

Een puzzeltje gaat over denken. Doorzie je de problemen, ben je in staat om die te omzeilen en om tot het einde te komen? Ben je in staat om alle wiskunde die je hebt geleerd te gebruiken in een vreemde context waarin je eigenlijk niet weet wat je precies nodig hebt.

Wiskunde wordt geroemd voor het leren oplossen van problemen, voor de creatieve houding om tot die oplossingen te komen. Alleen maar kunnen wat er in het boek staat is niet voldoende.

Ik pleit daarom voor het volgende: We noemen wiskundige denkactiviteiten voortaan weer gewoon wiskunde en de trucjes in het boek noemen we voortaan nodeloze en nutteloze truc-kunde.

De storthoop heeft gesproken.1 opmerking:

  1. Zo is dat maar net. Ik kreeg een idee voor een artikeltje met een voorbeeld van een wiskundige denkactiviteit... en waarom daar vooral wiskunde voor nodig is...:-)

    BeantwoordenVerwijderen